Genel Olarak Topluluklarda Sık Yaşanan Sorunlar

Abdurrahman Bayaslan
3 min readNov 21, 2020

--

Merhaba değerli okur, bu yazıyı okurken senin de çevrendeki iletişim kaynaklı sorunları analiz etmeni istiyorum.. Bizim şu an topluluklarda en sık karşılaştığımız problemleri ve bunların nasıl çözülebileceğini değerlendirdim. Elimizden geldiğince birlikte bunların üstesinden gelmeye çalışacağız fakat tabii ki bazı şeylerin önüne geçmek maalesef mümkün değil. Şöyle incelemeye başlayalım hemen;

ANALİZ

Şu an topluluklardaki en büyük problemleri şöyle ele alabiliriz;

• İletişim Sorunu — Bağlantı Kopukluğu

• Etkinlik Duyuruları

• Sorumluluk ve Ekip Yönetimi

• Pasiflik

Bunlar hali hazırda birçok toplulukta yaşandığı için sürekli bir yerde tıkanıklık oluşuyor ve yeni problemler doğuruyor..

Hayatımızın birçok noktasında karşımıza farklı topluluklar çıkabilir, benim tavsiyem ise kendi alanımıza uygun topluluklara dahil olmanız ve mümkün mertebe yeni bir şeyler kazanmaya çalışmanızdır. Topluluklar bize ne katabilir ki? Demeyin..

Topluluklar bize en başta şunları katacaktır; iletişim kurma ve çevre (Network) — yeni düşünceler / yeni fikirler — proje ve ekip yönetimi — alanımızla ilgili bir topluluktaysak; alanımızla ilgili deneyim — alanımızla ilgili yaptığımız yanlış ve hataları görmemiz vb. bir sürü fayda sağlayacaktır.

Topluluklara katılım genellikle gönüllülük esaslıdır ve gönüllü olduğumuz için bu işi severek yapmalıyız. Aksi takdirde ne fayda sağlayabilir ne de faydalanabiliriz.

Hayat sürprizlerle doludur bir bakarsınız gönüllü olarak girdiğiniz toplulukta tanıştığınız insanlar vesilesiyle bir iş belki bir staj belki de bir dost edineceksiniz..

NELER YAPILABİLİR? (ÇÖZÜM)

• Toplantılar düzenlenebilir

• Topluluk üyeleri ile yönetiminin iletişimde kalacağı (Whatsapp, Telegram vb.) İletişim araçları kullanılmalı.

• Düzenli aralıklarla sohbetler planlanıp beyin fırtınası yapılmalı. Böylelikle hem herkes daha aktif olur hem de herkesin görev alanı belli olur.

• Etkinlik duyuruları için sosyal medyalar aktif yönetilmeli ve oradan yapılan duyurular grupta paylaşılmalı.

• Ekip yönetimi — her departman için ayrı sorumlu-yetkili olmalı ve o kişinin ekibi olmalı (yani iletişim sorumlusu olur onun da birkaç yardımcısı olur, medya sorumlusu olur onun yardımcıları olur vs..) böylelikle hem herkes daha iletişimde kalmış olur ve herkesin sorumluluğu belli olur hem de müsaitlik durumuyla ilgili problem yaşanmaz..

Topluluklarla ilgili farklı bir konuya da değinmek istiyorum. Aslında bu toplulukların sorunu değil ama yapılabilecek bir şey olacağını düşünüyorum.. Genel olarak bizlerin en büyük problemi bir şeye nasıl başlayacağımızı bilmiyoruz, ilk adımı nasıl atacağımızı bilmiyor ve korkuyoruz. Bu konuda da topluluklar bir şeyin eğitimini yapmadan önce yön gösterici programlar yaparlarsa daha faydalı olacağını düşünüyorum. Bunun yanı sıra etkinlikler öncesinde etkinlikle ilgili kısa tanıtımlar veya etkinlik detayları verilirse daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Benim sizlere tavsiyelerim ise; bir şeye başlamadan önce kendinize güvenin, hiçbirimiz profesyonel olarak dünyaya gelmedik. Bunun bilincinde olmalıyız ve hata yapmaktan korkmak yerine hatalar yapıp ders çıkarmalıyız. Adım atmaktan ve denemekten korkmayın. Bir şeyleri öğrenmek için önce size neyin uygun olduğunu görmeniz lazım. Bunun da yolu deneme-yanılmadan geçer ve tecrübe edindikçe size neyin uygun olduğunu daha iyi karar verirsiniz..

Benim elde ettiğim deneyimler sonucu önerebileceğim bir kaç fikrimi sizinle paylaştım. Sizlerin de değerli fikirleriniz ile bu sorunlara önereceğiniz çözümler için şimdiden teşekkür ederim. Hayatınızda başarılar diler, gönüllü yaptığınız işlerin sizlere maddiyattan daha değerli şeyler kazandırmasını dilerim.

Diğer bir tavsiyem ise çok yakında başlayacak olan “CODEMVIA” topluluğunu takipte kalmanız. Çünkü bu yukarıda bahsettiğim özellikler analiz edilip iyi gözlemlenmiş ve bahsettiğim “nasıl başlayacağız” sorusundan yola çıkmış bir topluluk olacağı için hepinize şimdiden takipte kalmanızı öneririm..

--

--