Tasarımın Düşünce ve Hayallerle Birleşmesi

Abdurrahman Bayaslan
3 min readJan 28, 2021

--

Bu yazıyı okuduktan sonra bir hayal kurmanızı ve zihninizde hayalinizi tasarlamanızı istiyorum. Çevremizde gördüğümüz her şey neredeyse tasarımlardan meydana gelmektedir. Peki hemen hemen her yerimizi saran tasarımlar nedir ve nasıl oluşur? Bu sorunun cevabı çok farklı şekillerde anlatılabilir. Genellikle tasarımların çok basit olduğu ve bir program tarafından kendiliğinden yapıldığı sanılır.
Fakat tasarımları inşa eden programlar değil insanlardır!
Tasarımda önemli olan kullanılan program veya materyaller değil, tasarımcının hayal gücünün kapasitesidir.

Mesela herhangi bir boş bardağa baktığınızı düşünün. Siz sadece bir şeyler içtiğiniz bir araç görürken bir tasarımcı bardağın şeklini, tutulduğu kulpun yapısını inceler. Ve kafasında bir dakika içerisinde muhtemelen 10 farklı tasarım belirir.

Tasarımda en önemli unsur; Yaratıcılık…

Çünkü basit bir düşünce bile saçma bir ifadeyi güzelleştirebilir. Tasarımda bütünlüğü sağlayan, düşüncelerdir.

Tasarımlar oluşurken o tasarımın oluşma aşamasının %60–80’ini düşünmek ve hayal etmek, geriye kalan kısmını ise tasarlayıp bütünleştirmek oluşturur.

Ve çok sevdiğim bir sözü sizlerle paylaşmak istiyorum…

“Renkler her dili konuşur” — Joseph Addison

Bu sözün hoşuma giden yanı; tasarımda sınır yoktur, her şey sizin hayallerinize ve düşüncelerinize kalmıştır. Tasarımda özgürce istediğinizi yapabilirsiniz. Bazen en kötü tasarım bile bakış açısıyla bambaşka bir şeye dönüştürülebilir. Çünkü renkler sizinle beraberken her dili konuşur.

Tasarımın Hayallerle Bağlantısı

Tasarlamak usta işi değildir. Tasarlamak hayal ürünüdür. Hani bazen çevremizde denk geldiğimiz şeyleri yorumlarız ya, iyi veya kötü eleştiririz… İşte bunun arkasındaki nedenleri genellikle düşünmeyiz. Tasarım işte tam burada kendini hissettirir. O ön kısımda görünen bir görsel değildir, gördüğünüz resmin oluşmasını sağlayan bir hikayesi vardır. Zaten kurumsal tasarımlar oluşturulurken müşterilere sorulan sorular “kurumunuzdan biraz bahsedebilir misiniz ve hikayesini anlatabilir misiniz?”dir.

Tasarım bazen pratikliktir aslında. Örnek vermek gerekirse hep birlikte bir masa düşünelim ve bu masanın hem az yer kaplaması hem de güzel görünmesi gerekiyor. Peki ya siz olsaydınız nasıl bir masa inşa ederdiniz? Düşüncelerinizi yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Mesela katlanabilir masa, duvara açılıp kapanabilen masa veya bulunan ortamdaki bir parçaymış gibi görünen masalar mevcut. İşte bunların hepsi hayal gücü ile oluşmuş tasarımlardır.

Şimdi bu yazdıklarımı okuduktan sonra çevrenize bir tasarımcının gözüyle bakın. Hayal kurmanızı istedim çünkü bir tasarımcının en büyük hazinesi sahip olduğu hayal gücüdür.

“SINIRLAR SADECE ZİHİNDEDİR”

--

--